Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. listopadu 2010 DO VODŇAN

30. 11. 2010

Cíl:  město Vodňany-náměstí, kostel Narození Panny Marie a Městské muzeum s Městskou  galerií  
       

      V 7.00h jsme autobusem jeli do Prachatic, abychom v 7.36h vlakem pokračovali do Vodňan a my přijeli včas,neboť v 9.00h jsme meli dojednanou schůzku se pracovnicí muzea, doktorkou Pavlou Stuchlou rodačkou z Vlachova Březí.
      Protože jsme ve Vodňanech byli už v půl deváté, stačili jsme obejít náměstí, místní trhy i zajít do informačního centra, kde si nás doktorka Stuchlá vyzvedla.
       První zastavení bylo na náměstí, kte nám povyprávěla o významných domech, které se zde nacházejí -dům č.p.1, bývalá lékárna s pamětní deskou lékárníka a spisovatele Františka Heritese, který se tu narodil a žil, dům č.p. 23 - restaurace Zlatý soudek, kde je umístěna pamětní deska Josefa Kajetána Tzla,připomínající jeho pobyt  v letech 1852 a 1856(kdy odehrál poslední představení ve svém životě), budova radnice, kde je pomětní deska básníka a notáře Otakara Mokrého, dům č.p.8, ze kterého pocházela maminka a kde se narodil houslový virtuos Váša Příhoda, budova spořitelny postavená na poč. 20.stol., uprostřed náměstí stojí kašna se sochou Svobody a se znaky města- rybníkářství, zemědělství a průmyslu a také  jeden z našich cílů - děkanský kostel Narození Panny Marie.
   Pak už jsme šli na jeho prohlídku. Nejdřive zvenka, kdy jsme si prohlédli znaky na věži kostela,sgrafita nad hlavním vchodem shotovená podle M. Alše a také misijní kříž stojící na již. straně kostela a o všem poutavě vyprávěla P. Stuchlá.A  potom jsme šli dovnitř a opět  P. Stuchlá velmi poutavě vyprávěla o samotné stavbě a o její rekonstrukci,postupně nás seznámila s vyobrazeními v oknech, na všech oltářích, o malbách na zdech realizovaných podle návrhů M. Alše a křížové cestě, kterou namaloval malíř J. Bosáček, o varhanech, o zvonech a dalších zajímavostech.
    Po prohlídce kostela jsme šli do Městského muzea a Městské galerie. I tady se nám věnovala P. Stuchlá a provedloa nás všemi prostorami -Pamětní síní Fr. Heritese, Pamětní síní J. Zeyera , sálem M. Alše, kde byly  též výstava papírových betlémů. Také jsme si prohlédli ve výstavních síních obrazy a fotografie místních umělců, v přednáškovém sále portréty slavných rodáků a na chodbě stálou expozici českých a regionálních umělců. Prohlídka stála za to. Pak už jsme jenom poděkovali P. Stuchlé  a rozloučili se.
     Byl čas na oběd,a tak jsme vyhledali restauraci, dobře se naobědvali a odjeli v 13.48h vlakem do Prachatic, abychom v 14.40 jeli autobusem do Vlachova Březí.

 

vodnany4.jpg

                                              kostel Narození Panny Marie ve Vodňanech