Jdi na obsah Jdi na menu
 


1.SRPNA 2011 NA JEZERO LAKA

21. 8. 2011

TRASA:    NOVÁ HŮRKA - STARÁ HŮRKA - JEZERO LAKA  A ZPĚT
                 ( 10 km)


       V  6.15h jsme jeli do Vimperka, odtud v 7.00h do Kvildy a z Kvildy v 9.10h do Nové Hůrky.
Z autobusové zastávky jsme šli po značené turistické cestě směrem k jezeru Laka.. Hned na začátku cesty nás zaujela skupinka koz a koní pasoucí se v ohradě, potom jsme šli kolem pěkně opraveného domu do kopce na Starou Hůrku. Zde jsme zašli ke kapli sv. Kříže, která jediná zůstala ze zaniklé osady a na přelomu 21. stol.  byla znovu opravena. Dříve tu byli pohřbeni členové rodiny Abelů, kteří zde měli velké sklárny, také tu byl pochován i otec Karla Klostermanna. U dveří jsme si zazvonili na zvon smíření. Vedle kaple jsou upraveny nalezené náhrobky z bývalého hřbitova a  též se zachovaly zbytky zdí bývalého kostela sv. Vincence Ferreského. Pak jsme pokračovali směrem k jezeru, bylo vidět, že zde bývali domy a cesty ( podle porostu). Cesta vebla do kopce a pozozovali, co dokáže kůrovec. Kde před čtyřmi lety se zelenal les, dnes jsou uschlé stromy nebo musely být vykáceny.
    Samotné jezero Laka má upravené okolí, jsou tu informační panely a pěkné dřevěné posezení.Jezaro je nejvýše položeným a nejmenším ledovcovým jezerem na Šumavě,dno má pokryté rašelinou a na hladině plují ostrůvky porostlé rašeliníkem, z jezera vytéká Jezerní potok ústící do Křemelné. Kdysi také z jezera vedl umělý kanál, kterým se přiváděla voda do sklárem na Hůrce.
 
Od jezera jsme šli stejnou cestou, abychom stihli autobus.  To jsme v poklidu stihli a jěště jsme si prošli Novou Hůrku, kde také kdysi byly sklárny a po r. 1945byla osada využívána vojskem. Zde se teda domy zachovaly. V 13.38 jsme ze zastávky, kde jsme ráno vystoupili, odjeli do Kvildy. Tady jsme měli ještě čas na občerstvení a v 15.40 jsme jeli do Vimperka v v 17.15h z Vimperka domů. Počasí nám přálo, nezmokli jsme.