Jdi na obsah Jdi na menu
 


21.ÚNORA 2011 VODŇANSKO

5. 3. 2011

TRASA:  Vodňany - Stožice - Křepice - Vodňanské Svobodné Hory - Pražák - Vodňany
                ( 12 km )

     V 7.00h jsme jeli autobusem do Prachatic, abychom v 7.36h se odjeli vlakem do Vodňan.
Po vystoupení z vlaku jsme se vydali  směrem do Stožic po silnici. Stožice jsou rodnou vesnicí spisovatele Josefa Holečka,na jehož rodném domě najdeme pamětní desku od Fr. Úprky z r. 1920 a na návsi stojí kaple sv. Šimona a Judy s freskami sv. Floriána a sv. Prokopa se zvonicí
V obci je také malý obchůdek a v něm příjemná paní prodavačka, která nás vzala vedle do příjemně vytopeného lokálku a uvařila grog a pan starosta nám přinesl pohledy.
   Ze Stořic jsme pokračovali po silnici do Křepic,kde se nachází kaplička sv. Jana Nepomuckého a také v okolí se našlo známé "křepické " zlato, které je jedno z nejkřásnějších nálezů na světě.
   Z Křepic jsme pokračovali do Vodňanských Svobodných Hor, kde se nachází rázovitý statek přestavěný na penzion " U Šťástků". Před osadou je kaplička sv. Linharta a u ní jsme odbočili ze silnice a pokračovali po červeném značení do Pražáku. Cestou jsme navštívili židovský hřbitov z r. 1839 se 150 náhrobky. Ve vsi je kaple Nejsvětější Trojice z r. 1889 s výzdobou od M. Alše.
    Z Pražáku jsme šli do Vodňan, kde jsme si zašli na oběd a v 14.45h jsme vlakem odjeli do Prachatic a odtud pak autobusem do Vlachova Březí.

stozickakaple.jpg

                                                    kaple sv. Šimona a Judy ve Stožicích

svobodhorvodnan.jpg

                                                          Vodňanské Svobodné Hory

krepicke-zlato.jpg

                                                                 křepické zlato

zidhrbitvprazaku.jpg

                                                         židovský hřbitov u Pražáku