Jdi na obsah Jdi na menu
 


25.ČERVENCE 2011 K SOUSEDŮM DO HAIDMÜHLE

13. 8. 2011

TRASA:    Nové Údolí - Haidmühle - Nové Údolí
                  (     km)

   Dneska jsme jeli již v 7.25h z Vlachova Březí do Prachatic, abychom v 8.31h jeli vlakem až do NovéhoÚdolí. Cestou jsme vzpomínali na místa, která jsme navštívili a z vlaku opět viděli.Cesta vlakem byla příjemná a rychle ubíhala.
   V Novém Údolí vedly naše kroky ke starým železničním vagónům, kde se v jednom nachází malé muzeum  a ve druhém infornační mteriály a občerstvení. V muzeum jsme si prohlédli staré fotografie a model vesnice Nové Údolí před jejím zdořením.
  Do Haidmühle jsme šli kolem nejkratš ířelezniční dráhy, kolem bývalé celnice, která je dnes opuštěná. Z hlavní cesty jsme odbočili vlevo kolem pomníku padlým s nápisem: Zum Gedenken an die Gefalennen u. Verm. der Pfarrei Böhm. Röhrer na cestu vedoucí až na Třístoličník. My jsme šli jen ke kapli Sv. Marie u železné hradby, která byla postavena v r.       a vysvěcena jako splnění slibu daného válce. Zvonička se zvony stojí vedle kaple a každou hodinu tu nechávají zaznít melodii Ave Maria Lurdská. Kaple je moc pěkně upravena a lze tu zakoupit pohlednice i jiné tiskoviny. I okolí kaple je pěkně upraveno. Odtud jsme pokračovali po cestě, po které jsme přišli  kolem Pony-hofu, dvora, kde chovají koně. Pak jsme odbočili vlevo podle rozcestníku směrem k Wasserradu, k mlýmskému kolu. Okolí je opět upraveno, dá se tu dokonce posedět. Pak už pokračujeme směrem k Haidmühle, jak nám ukazoval ukazatel. Vycházíme na silnici a na ní jsme už zůstali a šli do města. Je z ní moc hezká vyhlídka na celou Haidmühle. Vlevo míjíme areál sportovní a ani areál pro trénink tažných psů, vpravo míjíme přírodní koupaliště. Ve městě jsme se všímali domů, které jsou přeci jenom vystavěny v bavorském duchu, zašli do parčíku, pak do kostela sv. Maximiliána postaveného v secesním stylu v r. 1927, prošli hřbitov i ve farské zahradě zátiší se soškami. Měli jsme možnost si prohlédnout a projít kostel, což u nás nebývá umožněno. Jěště jsme zašli do informačního střediska a šli pomalu na vlak do Nového Údolí. Nezapomněli jsme se rozhlédnout po krajině. V Novém Údolí jsme měli jěště čas na občerstvení a v 14.17h odjíždíme do Prachatic, abychom z Prachatic jeli v 15.45h do Vlachova Březí.